Merülőhelyek

Lighthouse Reef

Közvetlenül a búvárcenter előtt Dahab egyik legismertebb és élővilágban leggazdagabb zátonya húzódik. Apálykor a felszín fölé emelkedik a zátony teteje, mely lépcsőzetesen merül a mélybe. Minden egyes része megfelel a búvárok érdeklődésének. 6-15-18-22-30-40m-es mélységekben lágy korallok, tűzhalak, murénák, vitorláshalak, tonhalak, sügérek, bohóchalak várják a kíváncsi búvárokat. Max.  mélység 40 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Islands

Dahab egyik legszebb merülőhelye. Két elsüllyedt korallsziget egy természetes labirintust képez a homokos tengerfenéken, pár méterre a parttól. A szigeteket körülúszva kék pettyes rájákat, napóleonhalakat, teknősöket, korall sügéreket, barakudákat és szerencsés esetben polipokat is láthatunk. Max. mélység 19m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Eel Garden

A homokos tengerfenékből mintha fűszálak lennének, úgy mozognak az angolnák, lengenek a gyenge áramlásban. Ha türelmesek és csöndesek vagyunk, megfigyelhetjük az angolnák táncát. A homokos partot két oldalról gyönyörű korallzátony fogja közre. A mélyebb részeken sűrű korallerdőt találhatunk. Max. mélység 30m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Canyon

A tenger felszíne alatt 22 m-es mélységben egy repedés, a Canyon kezdődik. Ez helyenként nyílt, máshol pedig zárt barlangot képez. A Canyon egy tágas barlanggá bővül, amelynek homokos padozata 30 m-en van. A felső részén egy 4 köbméteres üreg található, amelybe kéményen át juthatunk el, amely tele van üveghalakkal. Itt a búvároknak egy szabályos halfelhőn kell átúsznia a kijárathoz. A barlang mennyezetén keresztül millió buborék válik ki, amiben a kijövetelünk után tudunk gyönyörködni. Max. mélység +52m. Haladó búvároknak ajánlott.

Blue Hole

A világon az egyik legismertebb dahabi merülőhely. A veszélyessége miatt vált híressé. Nagyon elővigyázatos búvárkodást igényel. A képen látható nyílást 52m-es mélységben egy alagút köti össze a nyílt tengerrel, melyből már nagyon sok búvár nem tért vissza. A valószínűleg meteor ütötte kráter külső oldalán színpompás korallzátony kápráztatja el a merülőket. A külső oldalon 7 m-en bejárat található, itt lehet bejutni a Bells merülőhely felöl. Kiváló hely szabadtüdős merülésre is. Max. mélység +210m Bells függőleges korallfolyosó igazi élményekkel kecsegtet 32 méteren található kijáratból, a korallokkal díszített fal mentén áramlatban való merülést hajthatunk végre a „Blue Hole” irányába. A merülőhelyet a fal egyedülálló fekvése miatt is érdemes felkeresni minden ide látogatónak. A lenyűgöző látványt csodálva a búvárok gyakran láthatnak itt mantát, teknőst, cápát. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kijárat csupán néhány méterre található a bejárati ponttól vagy a gyakorlatban bevett szokáshoz híven a Blue Hole kijáratát válasszuk. Maximum mélység 200 + méter.

 

Small Blue Beach és Gabr El Bint

Small Blue Hole
A Caves és a Gabr El Bint merülőhelyek között helyezkedik el, megközelíteni kizárólag csak hajóval vagy tevés szafarival lehet. Ennek köszönhetően Dahab egyik legérintetlenebb korallkertjét találjuk itt. A partról nézve, a Blue Holehoz hasonló képet láthatunk egy 15 méter átmérőjű, ovális formájú lyukat a zátonyban. Alámerülve, egy 10 méter mély homokos aljzattal rendelkező, koralloszlopokkal tarkított medencében találjuk magunkat. A medence északi oldalán, egy egybenőtt asztalkorall (1 m mélységben) jelzi a kijáratot a zátony külső falához. A zátony külső fala mentén jobbra haladva, egy mesés korall-labirintus tárul elénk. Az ezerszínű gyöngykorall hidakat, lila lágykorallok díszítik. Sügérek, ráják, teknősök otthona ez a csodálatos sziget. Csakis dagálykor, a kora reggeli órákban merülhető, az áramlatok miatt csak haladó búvárok részére ajánlott. Max.mélység 20 m

Gabr El Bint
Dahab legszebb és legmegkíméltebb merülőhelye. Egy szomorú beduin monda után kapta a merülőhely a nevét, miután egy szerelmes pár fiú tagja meghalt a hegyekben, és a lány a szikláról a tengerbe vetette magát. (arabul Gebr – szirt, Bent – lány). A tenger mélye a mai napig mindig új meglepetésekkel várja a búvárt. Találkoztunk már itt delfinekkel, cetcápával, pörölycápával és mantával. Állandó lakók itt nagy sügérek is és nem félnek a búvároktól. Ez a merülohely csak hajóval, vagy teveháton érhető el. Maximum. mélység 25 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Ras Abu Gallum

Dahabtól egy óra tevegelésre találjuk Ras Abu Gallun beduin falut. A vadregényes tájban ősrégi kunyhókkal és beduinokkal találkozunk. A falut körülölelő partot érintetlen korallkert díszíti. A vízben murénák, napóleonhalak, és ha szerencsénk van teknősök vonulnak el előttünk. Gyönyörű korallok és sokszínű tenger fogadja a búvárokat és a sznorkellezőket. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

 

Cave

Dahab egyik legdélibb merülőhelye. Érdekessége, hogy a partról történő beugrás és alámerülés után rögtön egy barlangi képződményt találunk 5 méteren. Az üreget elhagyva a zátony mellett 8 méteren egy ritka vörös, tengeri rózsát csodálhatunk meg. Északi irányba tovább haladva az Umm Sid zátony irányában, egy meredek falat találunk. A lejtős tengerfenék mentén felfelé emelkedve, 5 méteren találjuk az üreg baloldali bejáratát. Maximum mélység 30 m

 

Golden Blocks, Shark Caves és Three Pools

Golden Blocks: A déli oázisban a Happy Life strandja mellett található a Moray Garden merülőhely szomszédságában. Nevét a napfénytől aranylóan csillogó korall szirtjeiről kapta. A homokos kavicsos bejáratot elhagyva, először 10 méteren egy halaktól nyüzsgő kis, lapos zátonyt fedezhetünk fel, rögtön mellette balra 7 méteren egy tömb formájú ezer színben pompázó korall sziklát csodálhatunk meg. Tovább haladva 18 méter mélységben találjuk az első kanyon képződményt, amit még további három követ. A másodikban egy hatalmas legyező korallt, a harmadikban pedig egy vízi biciklit fedezhetünk fel. Visszahaladva a kiindulási pontunk felé 10-5 méteres mélységben, tőlünk jobbra a part mentén végighúzódó zátonyban, balra pedig az aljzaton elterülő korall kertben gyönyörködhetünk. Maximális mélység 30 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Shark Caves: A 3 pools és a Golden Blocks között található zátony régebben szirti cápák otthonául szolgált, sajnos mára csak elvétve láthatunk cápákat ezen a merülőhelyen. Felfedezhetünk itt óriásmurénát, skorpióhalat, üveghal rajokat, vagy az asztalkorallok árnyékában megbúvó csigákat. Max.mélység 30 m

Three Pools: Dahab déli részén 3 medence alakú rés található a korallzátonyban, amelyről a Three Pools merülőhely a nevét kapta. Az összefüggő korallkertet kisebb kanyonok szakítják meg, ahol a sekély vízben jó fényviszonyok mellett ezernyi színben pompáznak a korallok. A meleg medencékben halak sokasága várja a kíváncsiskodókat. Max. mélység 30+ m

 

Abu Helal és Abu Talha

Abu Helal: A part menti homokos lagúnából kiúszva a korallzátony teljes szépségében tárul elénk. Halak, polipok, rákok, tintahalakat láthatunk mindenfele. Délután a napóleonhal is előbújhat a korallok mögül. Ha állandóan keletnek tartunk, 40m körül egy ún. Kis Canyon-ra lelünk, melynek hossza 65m mélységig van csak feltérképezve. Max. mélység 30 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.
Abu Talha: Abu Helal után, ha a part mentén haladunk, egy szikla jelzi a merülőhelyet. Mivel a vízbemenetel kicsit körülményes, és nehezebb az átlagosnál, ezért a merülőhely koralljai még mindig érintetlenek. A tengerfenék díszítéséről egybenőtt korallszőnyeg gondoskodik. Max. mélység 25 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.Gyakori kérdések

 • A személyzet 12 fő (1 fő manager és oktató, 1 koordinátor, 2 fő merülésvezető, 2 fő szakács, 2 fő báros, 3 fő kisegítő, 1 fő kompresszor kezelő, 1 fő biztonsági őr).

 • Magyarországi irodánkban lehet jelentkezni, és ott kollégáink segítenek megszervezni a kiutazást. Lehetőség van csak repülőjegyeket rendelni. A Mistral Utazási Iroda telefonszáma: +36 30 748 8331

 • Reggelire joghurt, lekvár, pirítós, palacsinta, hideg saláták, főtt tojás és rántotta a kínálat. Napközben levesek, marha, csirke húsételek mellett köreteket, salátákat, pizzákat és desszerteket fogyaszthatsz a búvárközpont éttermében.

 • Lehetőség van a bérlésre, de előzetes méretegyeztetés szükséges! Kérjük tájékozódjon árlistánkban!

 • Egyhetes búvártúra alatt akár 15-20 merülést is össze tudsz gyűjteni. A búvártúra alatt lehetőséged van a kora reggeli és késő esti merülésekre is.

 • Egyiptomban az a szokás, hogy a turizmusban és vendéglátásban dolgozók kapnak borravalót (baksis). A borravaló mértéke vendég dönti el, nem kötelező jellegű.

 • A szállodákban egyénileg szabályozható klíma berendezések vannak.

 • Az európai személyzetünk tagjai több nyelven is beszélnek (magyar, szlovák, cseh, lengyel, angol). Az egyiptomi személyzetünk tagjai csak arabul vagy angolul beszélnek. A magyar csoportokhoz igyekszünk magyarul beszélő túravezetőt adni, hogy zökkenő mentes legyen a kommunikáció.

 • A Dahab Hotel és Blue Beach szállodákban vezetékes vízhálózat van bekötve, így édes víz folyik a csapból.

 • Természetesen azok is csatlakozhatnak, akik nem búvárok. A tenger közeli élményt Ők is át tudják élni ilyen jelegű búvártúrákat. A társasági életet vagy a nyugodt kikapcsolódást kedvelők egyaránt jól szokták érezni magukat. Ha pedig van kedved egy tanfolyam elvégzésére, akkor a túra végén búvárként térhetsz haza.

Kérdezd irodánkat

Hírlevél és akciós ajánlatok

 • captcha

Képgaléria